Raggamuffin, NNR, Bikstok og Dancehall

Natasja begyndte sin musikalske karriere tidligt. Da hun var 12 år skrev hun sangen ”Under My Mummy” i protest mod reglen om, at hun skulle være hjemme senest kl. 22. Hun sang den i Pumpehuset som 13årig.

Musikscenen var temmelig åben i 1980’ernes København. Der var mange spillesteder, hvor en ung DJ og sanger kunne prøve kræfter med musikken og sit publikum. Som Natasja fortæller i et radiointerview i Jamaica i 2006, var det også en fordel at være ung, sød og af blandet herkomst. Bandet ”No Name Requested”, som Natasja havde dannet med veninden Karen Mukuba fik stor medieomtale.

 

BIKSTOK RØGSYSTEM

Bikstok røgsystem, dansk dancehall-trio bestående af: Eagger (reggae stavet bagfra) (Dwayne McFarlane), Pharfar (Søren Schou) og Blæs B (Lasse Bavngaard).  Gennembrudshit ”Cigar”, hvor Natasja er med under navnet ”Little T”. Debutalbum ”Over stok og sten” (2005).

 

Fra Natasjas dagbog: Tirsdag d. 20. marts 1990. Queen Latifah show. Vi skal være opvarmning. Det bliver sjovt. Glæder mig vildt. No Name Requested Amager Bio kl. ca. 14, lydprøve. Vi starter klokken 19. DJ Chief One, No Name, Dope, Latifah.

 

DANCEHALL

Dancehall er en form for jamaicansk reggae, der har udviklet sig til at være sin egen genre. Genren udvikledes omkring 1979 med navne som Super Cat og Barrington Levy. Genren fik navnet Dancehall, der betyder dansehal, fordi teksterne blev anset for at være for vulgære til radioen. Derfor blev musikken udlukkende spillet og udviklet på forskellige dansesteder. Kendte nutidige navne indenfor Dancehall er blandt andre Elephant Man Sean Paul. I Danmark kan nævnes Bikstok Røgsystem, Natasja, Raske Penge, Little Kaka og Wafande.

Raske Penge, musiker:
I Danmark er Jeg Født er en diamant. Det er velskrevne tekster, det er gode melodier, det er humor og det er troværdig, velproduceret dancehall og reggae. Pladen er en af de bedste danske udgivelser, jeg har.

Natasja har helt fra starten været et kæmpe talent. Hun var hamrende god på mikrofonen. Et lysende talent. Hun var stilbevidst og havde sin egen melodi inden for dancehall chatting. Hun synger pisse godt, hun rapper pissegodt, og hun freestyler pissegodt. Hun havde om nogen hele pakken.

Jeg er vild med sangen Fi er Min. Det manglede at blive sagt. Det er fedt, at nogen siger, pas på kroppen. Den er jeres egen. Husk, at det er dig, der skal sige ja, og at du gerne må sige nej.

Pharfar, musiker:
Natasja var meget stædig. Ingen skulle fortælle hende, hvordan tingene skulle være.

Natasja var aggressiv i sin musik og tog et standpunkt i sine tekster. Hun blomstrede helt vildt de sidste år. Hun fik virkelig gang i det danske. Men hun skulle hele tiden kæmpe. Hun blev aldrig helt accepteret. I Jamaica blev hun drillet med, at hun var hvid, og når hun kom til Danmark var hun brun, selvom hun også elskede Kim Larsen og stegt flæsk.

Sangen I Danmark er Jeg født er meget inkluderende. Det var en forklaring – ikke en fordømmelse. Det er jo en dansk pige, der synger, men det var jo ikke alle, der opfattede hende som en dansk pige.

Hun var jo vokset op her. Hun har gået i dansk skole, spist dansk mad, hørt dansk musik, set dansk fjernsyn. Der er jo ingen forskel. Udover hendes hudfarve. Hun havde bare mere i bagagen sammenlignet med andre danskere. Sangen var bare en kærlighedserklæring til Danmark.