Peter von Scholten

Den 3. juli 1848 proklamerede generalguvernør Peter von Scholten slavernes frihed på de tre dansk-ejede øer i det caribiske hav, St. Thomas, St. Jan og St. Croix. Peter von Scholten ligger begravet på Assistens kirkegård i kirkegårdens eneste mausoleum. Peter von Scholten døde i 1854 – knapt 70 år gammel – efter et
Nummer
59

Peter von Scholten

Den 3. juli 1848 proklamerede generalguvernør Peter von Scholten slavernes frihed på de tre dansk-ejede øer i det caribiske hav, St. Thomas, St. Jan og St. Croix. Peter von Scholten ligger begravet på Assistens kirkegård i kirkegårdens eneste mausoleum. Peter von Scholten døde i 1854 – knapt 70 år gammel – efter et meget begivenhedsrigt liv.  Han var og er en omstridt person. Plantageejerne betragtede det som forræderi, at han greb ind i et slaveoprør, ved at erklære slaverne for frie i stedet for at knuse oprøret. Han vakte desuden forargelse ved at gifte sig med en „frikulørt” pige uden at være lovformelig skilt fra sin kone, der var blevet hjemme i København. Plantageejerne fik von Scholten slæbt for retten og dømt for magt- og embedsmisbrug. Men senere fik han fuld æresoprejsning ved Højesteret, der afgjorde, at han havde handlet rigtigt og i samfundets interesse i en ekstremt farlig situation.

Den 31. marts 2017 markeres 100-året for salget af de dansk-vestindiske øer. Herunder kan du læse meget mere om Peter Von Scholten, hans tid, de dansk vestindiske øer og emner der sammenkæder øerne, historien og Assistens Kirkegård.