Derfor forlod Melchior Tyskland i 1939

Lauritz Melchior boede om sommeren på sit landsted Chossewitz ca. 120 km. syd for Berlin. Han var tysk gift med skuespillerinden Maria Hacker kaldet “Kleinchen”.

MelchiorChossewitzEstate

Han havde i flere år optrådt på Wagnerfestspillene i Bayreuth, og var i 1931 blevet presset af Wagners familie – særligt Winnifred Wagner – til her at møde Hitler. Samme år nægtede han derfor at optræde i Tyskland igen. Det førte til konfiskation af indtægter fra de tyske pladeindspilninger. Ved luftskibet “Hindeburgs” katastrofale forlis i New York i 1937 optrådte Melchior ved en velgørenhedskoncert for ofrene og deres efterladte. Pengemidlerne herfra blev også konfiskeret af nazisterne. Samtidig opdagede Kleinchen, at Melchior optrådte i et nazistisk propagandaskrift om “jøder i tysk kunst”. Selvom Lauritz Melchior ikke var jøde, og selvom den tyske regering indrømmede overfor den danske ambassadør i Berlin, at der var sket en fejl, benyttede man lejligheden til at inddrage Melchiors indtægter og ifølge jødelovene at nægte ham arbejdstilladelse. Lauritz Melchior blev altså nu opfattet som værende “plettet af en jødisk fortid” med det som nazisterne opfattede som et “jødisk klingende navn”. Ikke desto mindre havde Lauritz indtil august 1939 følt sig på sikker grund i Tyskland p.g.a. sit danske statsborgerskab. Det var han ikke længere.

Efter aftale med den danske ambassadør Zahle i Berlin, flygtede Lauritz og “Kleinchen” til Danmark to dage før Tyskland invaderede Polen, og således påbegyndte 2. Verdenskrig.

 

 

Debut i BayreuthI Bayreuth 1924I alpehyttenKleinchen og Melchior i stuen på ChossewitzKleinchen og Lauritz Melchior på bryllupsrejse 1925