Lauritz Melchior

 

Lauritz Melchior blev født i Nørregade i København d. 20. marts 1890 som søn af en skolebestyrer. Lauritz´moder døde få uger efter hans fødsel. Familiens kokke- og barnepige Kristine Jensen blev som en moder for ham og betalte hans første sangundervisning. Lauritz var den yngste af seks søskende og blev kaldt “Loppen”. han voksede sig senere til 192 cm i højden.

Hans interesse for opera blev vakt, da han som dreng fulgte sin blinde søster i Det Kgl. Teater, hvor hun havde friplads under(!) scenen. Mens han således gik på operaskolen, tjente han til livets ophold ved at synge i foreninger, på badehoteller og til begravelser.

I 1913 debuterede han på Det Kgl. Teater som Silvio i “Bajadser”, og i 1918 debuterede han så som heltetenor samme sted. Wagnerkarrieren kom først igang senere ved Sigfried og Cosima Wagners mellemkomst. De hørte ham synge i London ved en audition og engagerede ham følgelig for 8 år i træk til festspillene i Bayreuth. Det var mens han studerede Wagner i München han traf sin anden hustru, den feterede tyske filmskuespiller Maria Hacker, kaldet “Kleinchen”. De blev viet i København i 1925 og ægtskabet varede til hendes død i 1963.Maria Melchior

Parret forlod Tyskland i august 1939. Lauritz havde udtalt om Hitler at “Den som vil skabe hele verden efter sit ønske, kan ikke opnå andet end tilintetgørelse” – ordlyden var Wagners eget fodnotecitat fra  “Götterdämmerung”!

Via Danmark kom parret til USA. Her skulle Lauritz blive den altdominerende Wagner-tenor på Metropolitan Operaen i New York. Ved over 500 opførelser sang han hovedpartierne, indtil i 1950, da den nye direktør for The Met, Rudolf Bing, ytrede sit mishag både med Wagner og Melchior.

Efter det uforsonlige brud med The Met købte Lauritz to flyvemaskiner, engagerede et 32-mands orkester og gennemtrawlede USA med 329 koncerter på ét år. Han havde fulde huse, fordi han sang, hvad både folk og han selv kunne lide. Han var over 60 da han påbegyndte karrieren som filmstjerne. Først i “Svømmepigen” med Esther Williams, derefter i “Two Sisters from Boston”, “This Time for Keeps”, “Luxury Liner” og “The Stars are Shining”. Her optræder han med musik fra forskellige genrer, både Wagner og folkemelodier.

Samstemmende udsagn fra bekendte og venner lyder, at Lauritz Melchior elskede livet. Han satte pris på gode venner, god mad og gode vine, og humor

001

Lauritz Melchior I WagnerrollenLauritz Melchior I WagnerrollenKirsten Flagstad og Lauritz Melchior i Wagners Tristan og Isolde på The MetHollywoodstjernen Melchior indspillede samtidig med filmene en række plader for Columbia Records med musik af Verdi og WagnerLauritz Melchior spillede sammen med Hollywoodstjenen Esther Williams i 5 film