Georges Ulmer

Danskere, som har skabt sig en karriere i den internationale show-business, kan tælles på en hånd. En af disse få, er entertaineren Georges Ulmer, der ligger begravet på Assistens Kirkegård. Han blev en dansk-fransk superstjerne.

Han blev født på Amager og blev døbt Jørgen Frederik Ulmer. Forældrene var Laura Ulmer og billedhuggeren Georg Ulmer. Gode venner og familiemedlemmer har fortalt Jørgen Frederik, hvordan hans far tit om aftenen tog ham på skødet, satte sig ved klaveret og spillede for ham, en broget herlighed af klassiske musiknumre, danske salmer, sange og lystige viser.

Laura Ulmer var 28 år, da hun i 1920 blev enke, og sad tilbage med den kun 1 årige Jørgen Frederik. Det var svært at klare sig herhjemme, men hun havde hørt, at der skulle være dejligt og billigt at bo på Mallorca. I en alder af 13 år tog Jørgen Frederik med sin mor til Mallorca.

Laura Ulmer var forfatter og journalist og skrev mange kritiske artikler om den fascistiske diktator Francisco Franco. Da den spanske borgerkrig brød ud måtte de flygte over hals og hoved fra Mallorca til Barcelona, og senere til Perpignan i Frankrig, gemt på bagsædet i en ambulance. Her voksede den sprogsikre dreng op.

Jørgen Frederik var fuld af talent og initiativ. Han tegnede, spillede komedie, boksede, drømte om en skuespillerkarriere eller en karriere som sanger og ildfuld guitarist. Han var begyndt at spille i et orkester i Nice, og her fik han lov til at udfolde sit talent som sanger og som parodist, idet han til stor morskab for publikum parodierede mange kendte amerikanske skuespillere. Her viste det sig, at han havde fundet sit rette felt.

Han fik sin egen impresario, som skaffede ham til den parisiske kabaret ”Le Bæuf Sur Le Toil” (Bøffen på taget), hvor den franske afgud, sangeren og komponisten Charles Trenet også optrådte.

Jørgen Frederik var begyndt at tegne og sælge karikaturtegninger af kendte kunstnere til den franske avis ”Midi Soir”, og han var begyndt at skrive sange, som han solgte for 300 francs. stykket, mest sjove ting.

En aften da Jørgen Frederik havde optrådt efter Trenet, udbrød denne begejstret, ”Men mand dog, De har en stor fremtid foran dem”. Jørgen Frederik blev ildrød i hovedet: ” De har måske set mine tegninger?”. ”Nej, det er Deres stemme og sange, jeg mener”. Trenet var så begejstret for den unge dansker, at han sørgede for, at han fik sine første sange udgivet hos Robert Salvet, der var en stor musikforlægger i Paris.

Hans impresario gjorde ham opmærksom på, at i Paris kan man ikke få succes som en Jørgen eller Frederik, derfor tog han sin fars fornavn Georg og supplerede det med et es. Franskmændene fandt hurtigt ud af at udtale Ulmer på fransk.

I 1946 skrev Georges Ulmer en stille vals, som han også satte tekst til. Han lagde den i skuffen, hvor den blev liggende et år. Så fandt han den frem igen og sang den i en direkte radioudsendelse. Den hed ”Pigalle”.

Øjeblikkelig kimede telefonerne. Der var ikke det orkester, der ikke gerne ville have fat i den vals. Den blev et mega hit i Frankrig, og senere blev den en verdens succes. Danny Kaye og Bing Crosby sang den, men først og fremmest Georges Ulmer selv for udsolgte huse. Pengene strømmede ind. Alene på ”Pigalle” tjente Ulmer 6 millioner danske kroner.

Han komponerede og sang også andre ting bl. a. ”Old Fashion Way”. Han skrev i alt hen ved 2000 melodier og tekster.

Med sit karakteristiske kantede ansigt under det tæt krøllede hår, og med sit kvikke glimt i øjet og sin evne til at skabe og fastholde stemning, blev han snart alles yndling. Han udviklede sig til en entertainer i verdensklasse, og blev stjerne i Europas førende varieteer, bl.a. i Paris Alhambra, ABC og Ambassadeur. Snart var han efterspurgt i hele verdenen og ustandselig på turne. Både London, Las Vegas, Tokyo og New York præsenterede ham for udsolgte huse. Han tjente i karrierens højdepunkt ( 1950-1976) 30000 francs pr. aften , men han glemte aldrig Danmark.

Hvert år tog moderen Laura Ulmer på besøg i Danmark. Hun besøgte familie og venner og gik til danske tandlæger. Hun fejrede altid jul i Danmark sammen med Georges, og returnerede til Frankrig for at fejre nytår der sammen med sønnen.

Efter Georges Ulmers første succes i København i foråret 1948 på Stærekassen i København, hvor han optrådte ved en særlig Ulmer aften, har han været en gerne hørt gæst. Flere gange har han optrådt på Kystens Perle, sidst i 1974, hvor han også optrådte i Palmehaven og i Tivoli.

I 1978 faldt Ulmer om på scenen i Paris og blev i en ambulance kørt ekspres til sygehuset. Han blev erklæret død ved ankomsten med hjertestop, nyresvigt og hjerneblødning, men på mirakuløs vis overlevede han. Laura Ulmer der var med i ambulancen udtalte:” Hvis Jørgen dør, er mit liv også forbi. Jeg kan ikke leve uden ham. Han er mit et og alt”.

Georges Ulmer fik langsomt trænet sig op til at gå på scenen igen. I 1981 i forbindelse med en afskedskoncert i Danmark overværet af dronning Margrethe, fik Georges Ulmer tildelt Ridderkorset. Da han mødte op på Amalienborg for at takke for sin Orden, havde han glemt den.

Adjudanten i forgemakket klarede sagen ved at låne Ulmer et Ridderkors, der efter audiensen blev pillet af ham igen. En journalist spurgte ham, om han havde haft vanskeligheder med etiketten. ”Næh”, svarede Ulmer. ”Jeg har drukket ”Hof” hele mit liv”.

Efter sin optræden i København, hvor han også medvirkede i TV- programmet Lørdagshjørnet, trak Ulmer sig helt tilbage fra Show Business. Fra 1981 til 1989 var der meget stille om ham.

Næste gang døden havde bud i familien var det i naturlig rækkefølge. Laura Ulmer døde den 20. december 1984 på sin 92 års fødselsdag. Som tidligere år var mor og søn kommet til Danmark for at fejre dagen med danske venner hos moderens familie i Birkerød. Laura Ulmer satte sig til bords med sin søn på den ene side og husets gode ven maleren Per Sonne på den anden. Georges Ulmer bemærkede, at moderen blev fjern i blikket og mærkeligt fraværende. Han fik sendt bud efter en læge, og Laura Ulmer blev bragt til amtssygehuset i Hillerød. Her døde hun få timer senere.

Efter moderens død flyttede Georges Ulmer fra den fælles lejlighed i Paris og bosatte sig i Cagnes- Sur- Mer, hvor han åbnede restauranten Ulmer.

I Januar 1985 var Ulmer på ny i Danmark. En mere vemodig rejse end alle de tidligere. På Assistens Kirkegård på Nørrebro i København gravsatte han sin mors urne.

Samtidig bestilte han plads til sig selv, så han kunne blive begravet sammen med sine forældre, når tiden var inde.

”Hun var kvinden i mit liv”, sagde han om sin mor Laura”.

Selv om Georges Ulmer var gift 4 gange og havde 5 børn, hvoraf den ældste datter var opkaldt efter moderen Laura, var moderen den, der betød mest for ham. ”Hun betød alt for mig”. Efter hver skilsmisse vendte han hjem til moderen i Paris og boede igen sammen med hende i deres store lejlighed.

Den 27. september 1989 et halvt år efter sin 70 års fødselsdag, døde Georges Ulmer i Sydfrankrig. Han bevarede sit danske statsborgerskab hele sit liv, og blev efter eget ønske begravet hos forældrene på Assistens Kirkegård. Han ligger på katolsk afd. K 3-1-15, idet hans mor var katolik. Hans ældste datter Laura sørgede for, at han blev begravet i dybeste stilhed.

Dagen efter hans død kunne man på neon-avisskilte i Frankrig læse: ”Georges Ulmer, den dansk-franske højest gagerede entertainer i Paris 1950-1976, manden med de mange talenter, er død. Han har glædet mange med sin optræden. ”

I franske aviser stod der”: Et af de største navne i show-business er død. Dansk-franske Georges Ulmer døde i går aftes. Stjernen der har henrykket tusinder ved sin sceneoptræden. En dansker Danmark kan være stolt af. ”I danske aviser stod der bl.a.” ”Det særegne ved Georges Ulmer var for et dansk publikum, at han forenede en københavnsk frimodighed med fransk chik. Han havde, hvad man kalder ”tæft”. Han var musikalsk ikke blot i sit sangforedrag, men i hele kroppen, og han evnede at snuppe det rette refræn ud af øjeblikkets situation.” Derfor blev han franskmændenes og danskernes ”Yndling”.

 

Jørgen Ulmer alias Georges UlmerGeorges Ulmer ved klaveretGravstenen