Voksengrupper – Omvisninger og priser

I Kulturcentret ASSISTENS omviser vi på kirkegården året rundt og på alle tidspunkter!

Priser: Bestilte omvisninger for grupper koster på hverdage 1000 kr./omvisninger efter kl. 16 koster 1500 kr. Omvisninger i weekender og på helligdage koster 2000 kr. Priserne gælder for en gruppe på maks. 30 personer.

Husk at Kulturcentret også omviser på kirkegården hver søndag kl. 14.00 fra marts til og med oktober måned. Her koster en enkeltbillet 50 kr. og man behøver ikke at bestille i forvejen. Alle omvisninger varer ca. 1 1/2 time.

 

Den fortællende Have. En kirkegård er en have med de døde, anlagt for de levende. Fortællinger om nogle af de kendte og ukendte begravede og deres samtid. Den fortællende have er en af Centrets mest populære omvisninger. Vi besøger bl.a. Søren Kierkegaard, Dan Turèll og H.C. Andersen samt mange andre. Omvisningen tager udgangspunkt i kirkegården som et geografisk afgrænset område der gennem 250 år har afspejlet det omgivende samfund. Vi kommer gennem punkter i 250 års danmarks- og verdenshistorie. Omvisningen Den fortællende Have kan vinkles alt efter pensum, specielle ønsker, firmabesøg o.lign.

 

Krig og Skæbne. Assistens Kirkegård rummer flere betydende krigsmonumenter, f.eks. på katolsk afdeling hvor man finder monumentet for de franske og belgiske soldater fra 1. verdens krig og monumentet for Skt. Josef søstrene, der døde ved bombardementet af Jeanne D´Arc skolen 1945. Kirkegården lå også midt i skudlinjen for de engelske og danske tropper under københavns bombardement i 1807. På kirkegården ligger yderligere ofre fra Slaget ved Dybbøl i 1864, og under 2. verdens krig lå der beskyttelsesrum på arealet. Omvisningen tager udgangspunkt i krig gennem 250 år og relaterer sig til personer hvor krig på den ene eller anden måde fik en betydning for deres liv og livsværk. Vi besøger bl.a. krigsmonumenterne, de russiske begravelsespladser og personer som Peter Faber, Madam Mangor og Georg Schmettau.

 

Dødens iscenesættelse og nye tendenser. Monumenterne er genstande, men de afspejler også de tilstande, som de er skabt under. Og til hvem. Gravsten og gravsteders indretning afspejler både de skiftende tiders holdninger til døden – og til livet. Ændrede holdninger til, hvordan man skal håndtere den døde krop, sætter sit tydelige præg på kirkegården op gennem tiderne. Kistebegravelse eller urnenedsættelse. Fællessgrav eller familiegrav. Anonymisering og fortrængning af døden i 1950-erne og 60-erne hvor det ikke længere er socialt acceptabelt at bruge store summer på dødens iscenesættelse. Til sammenligning viser kirkegårdskulturen netop nu et spænd fra det nære, personlige og hjemliggjorte gravsted, til de markante, højt artikulerede tilkendegivelser. De fleste mennesker indgår i mange sammenhænge og har mulighed for at kunne skifte imellem mange forskellige identiteter eller sociale roller – også på kirkegården. Vi tager en tur på kirkegården og ser på gravsteder fra de helt store monumentale marmorgravsten fra den florissante tid over symboler til nutidens persondyrkelse.

 

Natur-tur. Kirkegården er et enestående naturrum med mange spændende planter og træer fra hele verden. For over 200 år siden plantede visionære gartnere på Assistens Kirkegård f.eks. hængebøg, for at vi i dag skulle kunne gå rundt i skyggen af dem. Eksotiske planter og buske blev importeret langvejs fra, særligt fra Kina og Asien. I Europa fulgte man den romantiske havemode i slutningen af 1700-årene – og kirkegården blev også anlagt som en romantisk have for de levende. Vi ser på bl.a. duetræet, tulipantræet og abetræet, samt på nogle af de begravede personer der har haft med naturen at gøre: Martin Vahl, H.C. Ørsted og “Hvalfangerens datter”.

 

Digterruten. Engang stod gadedigteren Christian Kronman ved foden af Rundetårn og udsagde egne og andres digte. Nu er han genopstået på Assistens Kirkegård. Han låner de døde poeter sin stemme, hvor de så til gengæld låner ham deres vers. På digterruten fortæller han om de mange, sære digterskæbner og om den mere end 200 år gamle fattigkirkegård, der gik hen og blev mondæn. Vi besøger Peter Faber, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Viggo Stuckenberg og Hans Scherfig.

 

De russiske hoffolk og andre skæbnefællesskaber. I 1919 vendte den russiske kejserinde Maria Fjodorovna – førhen Dagmar prinsesse til Danmark – hjem til sit fødeland. Her valgte hun at tilbringe sine sidste leveår som eksileret sammen med de sidste rester af det storslåede russiske hof. Med hende var flere medlemmer af hendes hofstab, som blev begravet på Assistens Kirkegård. Her findes to stykker Rusland, ortodokse begravelsespladser som oprindeligt blev tænkt som kirkegård for den kejserlige russiske legation. Efter den russiske revolution og en højesteretssag, kom de russiske begravelsesafsnit til at tilhøre kirken i Bredgade. På kirkegården findes desuden en katolsk afdeling og skæbnefællesskaber som de franske og belgiske soldater og Skt. Joseph søstrene fra Jeanne d´Arc skolen.

 

Vi målretter gerne en helt speciel omvisning til dine ønsker …