Kulturnatten 2013

Natten i Kulturcentret ASSISTENS bød på udendørs oplevelser i form af to kunstinstallationer af Jesper Kongshaug og kunsterduoen Andreas Johansen og Christian Mastrup. Under overskrifterne “Husk min skygge!” og “Kirkegården i glimt” kastede publikum sig ud i den store lyd-og lys event med begejstring.

I Jesper Kongshaugs lysinstallation skabte Kongshaug et projekt der undersøgte Kapellets arkitektur, rakte ud og dragede specifikke elementer frem gennem lys- og skygge virkninger. Således blev Kapellets arkitektur videreført hen over kapelpladsen og skabte en favnende byrumsinstallation der indrammede Nattens gæster. Med brug af en fosforiserende plade der blev belyst momentært og i fast rytme med en flash/strobe forfra, dannede publikum kortvarige skygger på pladsen der blev “husket” når lyset slukkedes. Den interaktive del inddrog publikum til “skyggeleg” og var et meget populært indslag i året “Nat”.

I installationen “Kirkegården i glimt” blev deltagerne i Natten taget med ind i en lys- og lydcollage bestående af skulpturelt lys, sangtekster, romanbidder, digte og taler af nogle af de utallige kendte og ukendte kultur-fyrtårne der er begravet på Assistens Kirkegård. Lydsiden spændte som kirkegården over mange århundreders historie fra Peter von Scholten til Martin Andersen Nexø og fra Søren Kierkegaard til Dan Turèll, Jacob Ejersbo og Natasja Saad. Kunstnerduoen Andreas Johansen og Christian Mastrup guidede deltagerne i retning af Nattens lyde med skiftende teatralsk lys, der fremviste kirkegårdens smukke og helt specielle arkitektoniske rum. Stemmer fra dansk kulturarv og iscenesættelsen af Nattens byrum fik på enestående vis sammenkædet kirkegårdens unikke historie som en visuel fortælling.

I “Kirkegården i glimt” medvirkede: Karsten Vogel, Københavns Kammerkor, Christian Kronman, Elisabeth Børch, Julius Ditlevsen, Hanne Siboni og Lau Frederiksen

 

Grav m. lys

Husk min Skygge. Installation til Kulturnatten udarbejdet af Jesper Kongshaug