Kød i kål, kogte æg & andre opskrifter fra 1864

Kød i kål

Fersk oksekød  vaskes godt, og sættes på ilden, enten hel eller ituskåret, med vand og lidt salt. Det skum, som kommer op, når vandet koger, afskummes, og kogningen fortsættes med låg over, indtil kødet er halvt mørt. Et lille hvidkålshoved, som er skåret i 6 dele, kommes da derpå tilligemed en lille skive smør, om man har det, og det hele koges under låg i en time, eller til alt er fuldkommen mørt.

Kogte æg

“Rigeligt vand, i forhold til æggene, sættes på ilden, og når det er i stærk kog, lægges æggene forsigtig med en ske ned i vandet, de koges derpå i 3 minutter, eller men man tæller til 180. De ville da være blødkogte; Vil man have dem hårdkogte, må de koge i den dobbelte tid”.

Flæske æggekage

Dersom man har tilbageholdt noget af sit udleverede flæsk og kan erholde nogle æg, kan deraf laves en æggekage. Røget eller saltet flæsk i skiver steges på panden, omtrent 6 skiver. 6 hele æg piskes godt med en skefuld mel og lidt salt i et fad; derpå kommes 6 spiseskefulde mælk deri; haves dette ikke, da ligesåmeget vand; når det er godt pisket, heldes det over flæsket. Det hele steges nu ved en langsom ild, til æggene er stivnede. Ynder man det, da kan æggekagen vendes og steges ligeledes på den anden side. Istedet for flæsk, kan der i denne kage anvendes hvedebrød, som da skæres i skiver og steges på panden på begge sider i smør eller fedt.

Bøfsteg

Vil soldaten stege det udleverede kød ved bivuak-ilden, da kan han stikke det på en lang stok. Denne skal hvile på to gaffelformede pinde, som er stukket ned i jorden et stykke fra hinanden; der rages da gode gløder fra bålet ind under kødet; dette gentages hyppigt, og i en god time, til stegen sædvanlig vil være færdig. Blander man lidt salt og vand sammen og hælder af og til lidt over kødet, vil dette blive mere velsmagende.

Fra “Lærebog til Veiledning for Hærens Menige For Fodfolket. Udarbeidet efter Krigsministeriets Foranstaltning af en under Generalstaben nedsat Commission”, Anne Marie Mangor, 1. udgave 1864.