100-året for afslutningen af 1. verdenskrig

Tidspunkt: man 12 nov kl.10:30-11:00

Kategori:


100-året for afslutningen af 1. Verdenskrig markeres ved en ceremoni på Assistens Kirkegård mandag d. 12. november ved 10.30 – tiden. Den årlige mindehøjtidelighed for de franske og belgiske soldater finder normalt sted hvert år på våbenstilstandsdagen, 11. november kl. 11, men er altså i år flyttet til den 12.

Første verdenskrig varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918. Den udspillede sig på blodige slagmarker i Europa, men også i Mellemøsten, Afrika og i Sydøstasien. Krigen kostede over ni millioner menneskeliv og blev dermed en af de blodigste konflikter i verdenshistorien. Konsekvenserne af 1. verdenskrig var enorme for det europæiske kontinent. Kejserriget Østrig-Ungarn og det Osmanniske Rige opløstes. Det slagne Tyskland blev omdannet fra monarki til en usikker republik. Statens sammenbrud i Rusland, Oktoberrevolutionen i 1917 og Kejserens abdicering banede vejen for den leninistiske magtovertagelse og dannelsen af Sovjetten.

På katolsk afdeling K på Assistens Kirkegård ligger 23 franske og belgiske soldater begravet. De kom til Danmark, da krigsfangelejrene i Tyskland blev tømt efter krigen. 100.000 fanger blev udskibet til midlertidigt ophold i Danmark, indtil større skibe kunne transportere dem til deres hjemland. Men det var ikke raske mænd der kom til Danmark: vanrøgt, underernæring, plettyfus og den spanske syge, foruden krigstraumer, man ikke dengang kunne diagnosticere, men kaldte ”granatchok”, fulgte i kølvandet på krigens afslutning.

se mere på den franske ambassade HER