Cobra

En international kunstnerbevægelse der var aktiv 1948-51. Cobra blev oprettet i Paris 8.11.1948 som et samarbejdsgrundlag for malere og digtere fra Danmark, Belgien og Holland. Initiativtagerne var først og fremmest den danske maler Asger Jorn, den hollandske maler Pierre Constant og den belgiske digter Christian Dotremont; Efter et år blev gruppen udvidet til at omfatte eksperimenterende kunstnere fra mange lande, således at mere end 50 billedkunstnere og forfattere fra omkring ti nationer har deltaget. Navnet Cobra er sammensat af Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam.

Den spontane abstraktion kombineret med en interesse for børnetegninger blev igangsættende, da Constant, Appel, Corneille og andre, få måneder før oprettelsen af Cobra, dannede Nederlandse Experimentele Groep (1948-51). Gruppen blev Cobras hollandske sektion, der sammen med de danske kunstnere udgjorde kernen i bevægelsen. Men Cobra havde desuden en politisk, social og etnologisk dimension, som var forbundet med flere af deltagernes engagement i den belgisk-franske bevægelse Surréalisme-Révolutionnaire (1947-48), der arbejdede på en fornyelse af surrealismen på et marxistisk grundlag.

Grundlæggende for Cobras funktion i efterkrigstiden var om grænseløs, eksperimenterende frihed i en programløs international sammenslutning. Cobra var aktiv på mange planer. Bemærkelsesværdige udstillinger blev arrangeret og man afholdt flere konferencer, bl.a. i sommeren 1949 i Bregnerød i Nordsjælland, hvor en hyttes vægge og loft blev udsmykket som et kollektivt eksperiment; de bevarede dele af denne udsmykning findes i dag på Sopienholm ved Lyngby. Tidsskriftet Cobra blev udgivet 1949-51 med Dotremont som chefredaktør, og Cobra-biblioteket ”Frie Kunstnere” redigeret af Asger Jorn, udkom med 15 små monografier i en fransk og en dansk udgave i København 1950.