Cecilia Grünwald, kejserindens kjoler og Madame Brisac

I Centret udstillede vi i påsken 2019, i anledning af 100-året for kejserinde Maria Fjodorovnas rejse i eksil 7. -21. april 1919, nogle helt enestående kjoler og tilbehør der har tilhørt kejserinde Maria Fjodorovna – den danskfødte prinsesse Dagmar. Genstandene blev af kejserinden skænket hendes kammerjomfru Cecilia Gustavovna Grúnwald, der kaldtes “Ruslands mægtigste kvinde”. Hun havde nemlig adgang til kejserinden på alle tider af døgnet.  Kjoler og tilbehør blev siden af Cecilia Grünwald givet til en lille dansk pige, Merete, som har opbevaret dragterne indtil da. Kjolerne blev lavet af det russiske modehus Brisac. En myndig dame fra Skt. Petersborg, der beskrives af storfyrstinde Olga – Dagmars datter – i “Den sidste Storfyrstinde” (Ian Vorres, 1965, s. 76)

Modediktatorinden, Madame Brissac. Hun var høj og mørk. Når hun kom for at overvære en prøvning, forsømte jeg aldrig at beklage mig over hendes priser. Brissac så først krænket ud, og så hviskede hun med en hemmelighedsfuld mine: “Madame, jeg vil bede Deres kejserlige Højhed om ikke at sige noget om det i Tsarskoje Selo (kejserfamiliens residens. red.), men jeg nedsætter altid mine priser for Dem”. Og så fortalte Alicky mig, (kejserinde Alexandra feodorovna, red.) at hun også havde beklaget sig over priserne, og Madame Brissac havde svaret: “Jeg vil bede Deres Majestæt om ikke at sige det til nogen, men Deres Majestæt får altid nedsatte priser”. Alicky og jeg morede os meget over hende. Den elegante gamle lurendrejerske tjente så godt på os, at hun kunne føre stort hus i et palæ i St. Petersborg

I 1919 flygtede Cecilia, kaldet Kiki sammen med sin kejserinde til England og videre til Danmark, hvor man bosatte sig på Amalienborg og siden fast på Hvidøre i Klampenborg. Efter kejserindens død i 1928 fik man sig et “lille Rusland” i København, hvor enkelte af de personer der havde tilhørt kejserindens personlige hofstab, valgte at bosætte sig permanent i København. Derfor ligger mange i dag begravet på de to russisk-ortodokse gravpladser på Assistens Kirkegård.

Læs mere om det russiske eskilhof fra Assistens Kirkegård i bogen “I Dagmars skygge“, 2011.

Brisac, St. Petersbourg