De franske soldatergrave

Første verdenskrig var en militær konflikt, der varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918. Den udspillede sig på blodige slagmarker i Europa, men også i Mellemøsten, Afrika og i Sydøstasien. Krigen kostede over ni millioner menneskeliv og blev dermed en af de blodigste konflikter i verdenshistorien. Konsekvenserne af 1.
Nummer
58

De franske soldatergrave

Første verdenskrig var en militær konflikt, der varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918. Den udspillede sig på blodige slagmarker i Europa, men også i Mellemøsten, Afrika og i Sydøstasien. Krigen kostede over ni millioner menneskeliv og blev dermed en af de blodigste konflikter i verdenshistorien. Konsekvenserne af 1. verdenskrig var enorme for det europæiske kontinent. Kejserriget Østrig-Ungarn og det Osmanniske Rige opløstes. Det slagne Tyskland blev omdannet fra monarki til en usikker republik. Statens sammenbrud i Rusland, Oktoberrevolutionen i 1917 og Kejserens abdicering banede vejen for den leninistiske magtovertagelse og dannelsen af Sovjetten.

På katolsk afdeling K på Assistens Kirkegård ligger 23 franske og belgiske soldater begravet. De kom til Danmark, da krigsfangelejrene i Tyskland blev tømt efter krigen.  100.000 fanger blev udskibet til midlertidigt ophold i Danmark, indtil større skibe kunne transportere dem til deres hjemland. Men det var ikke raske mænd der kom til Danmark: vanrøgt, underernæring, plettyfus og spansk syge foruden krigstraumer, man ikke dengang kunne diagnosticere, men kaldte ”granatchok”,  fulgte mange og spredte død også i Danmark.

Begravelsesprotokollen fortæller, at de fleste soldater i krigergraven på Assistens Kirkegård, døde af den spanske syge, der i årene 1918-19 tog livet af over 20 millioner mennesker verden over.